Pyssla med kakel och klinker

Kakel och klinker är lyxiga material i hemmet. Ett nykaklat badrum är dyrare och mer värt än ett badrum med ny plastmatta. Om det känns övermäktigt att kakla ett helt badrum, finns det flera mindre projekt du kan testa.

Klinker framför öppen spisen

En öppen spis behöver ett gnistskydd och skydd på golvet, minst 30 centimeter ut från spisen. I många hem ligger redan en gammal mässingplåt eller ett klinker för 60-talet. Nu är det dags att förnya och byta ut det. Gå in på Stonefactory, en av de största butikerna när det kommer till kakel och klinker, och hitta något du gillar. Mät området du vill lägga klinker på och räkna ut hur många kvadratmeter du behöver. Det fina med ett mindre projekt är att kostnaden inte blir så stor, oavsett om du väljer ett mer exklusivt klinker. Ta bort de gamla plattorna och använd kakelfix för att lägga dit nya. Använd kakelkryss eller snöre för att få ett jämt avstånd mellan plattorna. När fixet har fogat, det tar ungefär en dag, kan du foga.

Nytt kakel i köket

Ovanför diskbänken och spisen brukar man sätta kakel för att skydda mot fukt och fett. Gammalt kakel kan du faktiskt kakla över, du behöver bara se till att ytan är någorlunda jämn och matta ned det gamla kaklet med slippapper. Du ska dock inte lägga nytt kakel och klinker ovanpå gammalt i ett badrum, enligt experten Jon Hedelin. Det är bara estetiskt och fyller ingen funktion, du har inte utökad livslängden på badrummet. Du kan förnya köket billigt med nytt kakel, även du som aldrig har kaklat tidigare kan göra jobbet på en helg. Tänk bara på att blanda fix i mindre mängder om du är nybörjare, annars börjar det brinna innan du är färdig.