Piffa upp hemma på ett enkelt sätt

Efter några år i samma hem börjar du kanske bli less på vad du ser. Samma färger, tapeter och prylar som året innan och året innan det. Vi kan ge dig några enkla tips för att piffa upp hemma på enkla och billiga sätt. Vi väljer att inte ta upp att måla eller tapetsera väggarna för det känns som en så självklart förändring. Istället tipsar vi er om några mindre saker som kan göra en stor skillnad. 

Lamporna

Du tänker nog inte ens på dem. De är bara där för att lysa upp rummet på kvällen och morgonen. Men du kan få ett helt annat intryck i rummet genom att mixtra lite med lamporna. Bordslampor fixar du enklast genom att köpa nya skärmar. Hitta en skärm som är din stil och som ger nytt liv till rummet. Du kan också testa att byta glödlampa till något starkare eller svagare för att få ett nytt sken i rummet. Om du har lite pengar över kan du även testa att köpa en helt ny lampa eller komplettera dina lampor med ytterligare en. Om du bara har en taklampa i ett rum kan du få en mysigare känsla med en golvlampa eller fönsterlampor.

Golven

Du kan testa att göra något nytt med golven. Om du har en plastmatta kan du peta upp ett hörn och se vad som finns under. I äldre hus kan du nästan alltid hitta det gamla trägolvet eller undergolvet som går utmärkt att plocka fram, slipa och behandla med lack eller olja. Alternativt kan du rädda ett slitet golv eller matta genom att måla den. Har du trägolv ska du använda linoljefärg som andas bra samtidigt som det är slitstarkt. För linoleummattor behöver du något som fäster bra på den plastiga ytan.