Ovanligare pysselalternativ

Många väljer att pyssla som en kreativ aktivitet. Att pyssla innefattar många olika aktiviteter och är regelfritt. Du kan skapa fritt och använda dina skapelser som du behagar. Om du är ute efter en ny aktivitet att förgylla livet med, kan vi ge två lite ovanliga och vitt skilda alternativ.

Vävstol

Ovanlig idag, populär förut. Många av oss har haft en mor- eller farförälder som har en gammal vävstol i ett rum och högar med trasbollar. Med vävstolen kan du skapa egna mattor med hjälp av gamla lakan och kläder som du klipper eller river upp i remsor. Ska du köpa en ny vävstol kostar det flera tusen kronor men många ger bort sina gamla bara för att bli av med dem. Det tar tid att lära sig konsten och de tar stor plats. Men vi lovade ovanligare pysselformer! Du kan gå med i eller starta en syjunta för att lära dig hur du väver en matta och sedan skapa dina egna inredningsdetaljer. Alla vävstolsmärken fungerar olika så se till att få med bruksanvisningar eller att någon som vet hur den fungerar kan hjälpa dig att sätta upp den. Med nyare modeller kan du få en mer kompakt vävstol som klarar mer avancerade saker, men de kostar också därefter. Den som du kan se nere i den här videon kostar exempelvis runt 3000 dollar (26 000 kronor).

Akvarium

Det är en hel del jobb med ett akvarium. Det finns mycket att lära om vatten, fiskarna, växtligheten och hur man skapar ett bra klimat för sina vänner med fenor. Det ger också utrymme för mycket experimenterande och pyssel. Bara en sådan sak som att välja en akvariebakgrund tar lite eftertanke beroende på fiskarnas normala hemvist i det fria och din egen inredning. När du ska köpa fiskar gäller det att välja arter som passar ihop och kan leva i samma typ av vatten. Majoriteten av akvariefiskar lever i sötvatten men vilken temperatur det ska vara, hur mycket syretillförsel som behövs samt vilken växtlighet som är bäst skiljer sig vitt mellan arterna. Det krävs att du grottar ned dig i fiskarnas värld och får inte bara ny kunskap utan något vackert att beskåda samt ha kul på hela resan!