Bygg en egen bastu på tomten

En bastustuga är användbar året runt. På somrarna är det mysigt att bada bastu långt in på kvällen, gärna med vänner och familj och några goda sommardrinkar i handen. På vintern värmer bastu en frusen kropp och ni kan utmana varandra att rulla runt i snön och sedan kasta er in i värmen igen! Om inget annat är en bastustuga ett roligt byggprojekt som går att tackla på flera olika sätt!

Flytta en stuga och bygg om

Spara pengar och kolla på Blocket. Då och då skänker människor bort sina småstugor och förråd som de inte längre vill ha på tomten. Den är helt gratis, allt du behöver göra är att ordna transport för att flytta stugan från deras tomt till din. En timmerstuga kan du plocka isär och bygga upp igen, men det är ett större projekt än att bara hyra en lastbil som klarar att ta stugan som den är.När den väl är på plats kan du riva insidan och bygga om den till en bastu.

Köp en färdig byggsats

Få en bastustuga levererad som byggsats direkt till din tomt och bygg den i din egen takt. Det finns gott om modeller att välja mellan och mot en extra kostnad kan befintliga ritningar oftast korrigeras för att passa dina önskemål. När du köper en bastustuga får du med allt material du behöver men ibland kan du behöva köpa bastuaggregatet själv. Med goda förberedelser och kanske med lite hjälp från kompisar så kan ni köra igång bastun i slutet på en helg om ni jobbar på bra. Det tar inte allt frö lång tid att få upp en bastu från Bastukällan.

Tänk på byggreglerna

Innan du köper en byggsats eller flyttar en stuga till din tomt, måste du kolla upp byggreglerna i din kommun och detaljplan. Attefallsreglerna gäller för det mesta, det vill säga att du bara behöver en bygganmälan för att bygga en komplementbostad på max 25 kvadratmeter. Men reglerna för hur man får bygga Attefall kan annorlunda där du bor, speciellt om du bor i en kulturhistorisk miljö. När du har skickat in eventuell bygganmälan måste du vänta på ett startbesked från kommunen innan du får börja bygga. Så börja bastuprojektet i tid, kommunen har upp till 10 veckor på sig att besluta om att godkänna en bygganmälan.